18 d’oct. 1982

Thriller



Thriller es l’àlbum més venut de la història: va vendre només la primera setmana des que va sortir al carrer un milió de còpies a tot el mon. Set de les nou cançons del disc van ser llançades com a singles, i tots van arribar al Top 10 de la prestigiosa Billboard, la Bíblia de totes les llistes d’èxits del mon.

L’àlbum va aconseguir un rècord en guanyar vuit Grammy Awards en la edició de 1.984. A l’any 2003 va ser posicionat en el numero 20 de la llista dels 500 millors àlbums de tots els temps per la revista Rolling Stone. Una copia del disc es troba a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units degut al seu gran significat cultural.

Thriller es el sisè àlbum d’estudi en solitari de l’artista nord-americà Michael Jackson, anomenat des de llavors el Rei del Pop. Va sortir a la venda el 30 de Novembre de 1.982 amb el segell d’Epic Records. Es va gravar durant els mesos d’Abril a Novembre d’aquell mateix any, i va ser majoritàriament produït pel propi Michael, i pel famós productor Quincy Jones, que ja havia treballat amb ell en el seu últim disc. Michael va escriure quatre de les nou cançons que conté el disc. Thriller va consagrar finalment al malograt Rei del Pop i el va col•locar al primer lloc del podi de l’Olimp Musical, lloc des d’on encara no ha sortit.

El seu anterior disc, el flamant Off the Wall, va rebre critiques favorables i també va ser un gran èxit comercial, però en Michael estava decebut per la poca repercussió del disc, i francament molest per només haver guanyat un Grammy (al millor cantant de R&B per Don’t stop till you get Enough), quan ell creia que es mereixia més. Quan es va tornar a reunir amb el productor Quincy Jones, l’hi va confessar que estava disposat a ser la estrella més gran del mon de l’espectacle, així com el més ric també.
















La relació entre Michael i el Quincy Jones va ser molt tensa durant la gravació del disc, en part per que en Michael passava molt temps assajant els passos de ball de la coreografia del l’àlbum, i quan ja tenien les nou cançons complertes, en Michael no va estar conforme amb el resultat i va tornar a remesclar cadascun dels temes, amb el retràs en la producció que això va suposar.

L’àlbum està concebut com una mirada interior a la realitat del mon en el que vivia en aquell moment en Michael, així en Billie Jean es parla sobre una fan obsessiva que diu haver tingut un fill amb ell, en Wanna be startin’ somethin’, es parla en contra dels xafarderies dels medis de comunicació, la lluita contra la violència de les bandes juvenils a Beat It (un clar homenatge a West Side Story), Human Nature es bàsicament introspectiva, The Girl is Mine es la lluita de dos amics per una mateixa dona, The Lady of my Life es el cant d’un enamorat, etc.

Nombrosos artistes internacionals van col•laborar amb el Michael a la edició del disc. Així, en Paul McCartney, gran amic seu en aquell moment, va cantar amb el Michael al primer single del disc, la dolça balada The Girl is Mine, els guitarristes Eddie Van Halen (del grup Van Halen) i Steve Lukather (Toto) van col•laborar a la contundent Beat It, i el famós actor Vincent Price, amic personal de Quincy Jones, va recitar els versos de la part final de la ultima cançó del disc, l’espectacular Thriller.

Thriller va donar Michael un nou rècord de vuit Grammy Awards, incloent-hi el de Millor Àlbum de l’Any. Aquell mateix any en Michael va guanyar vuit American Music Awards, el Premi Especial al Mèrit i tres MTV Video Music Awards. Thriller va ser reconegut com l’àlbum més venut del món el 7 de Febrer de 1.984, quan va ser inclòs en el Llibre Guinness dels Rècords. Es un dels només tres discos que ha estat en el Top Ten del Billboard 200 durant un any complert, i va estar 37 setmanes com a numero u. El disc també va ser el primer de tres que els seu set singles van estar al Top Ten del Billboard Hot 100, i ha estat l’únic disc en ser bestseller dos anys consecutius (1983-1984) als Estats Units. El 21 d’Agost de 2009 Thriller va ser certificat 29 vegades Multi-Platinum per la Recording Industry Association of America (RIAA), al aconseguir vendes superiors a les 29 milions de còpies als Estats Units.























Va ser numero u a molts països, venent 3.7 milions de còpies al Regne Unit, 2.5 al Japó i va ser 15 vegades Platinum a Austràlia. Avui en dia, Thriller encara ven més de 130.000 còpies només als Estats Units cada any. Es creu que aproximadament el disc ha venut més de 110 milions de còpies a tot el mon. Es diu també que de cada còpia venuda, en Michael rebia dos dòlars nets.

Michael va transformar el mon del vídeo musical en una forma d’art i d’eina de promoció: quan els catorze minuts del vídeo de Thriller (una mini-pel•lícula dirigida pel cineasta John Landis) va ser transmès per la MTV, la cadena televisiva va tenir que emetre’l dues vegades per hora per satisfer la demanda del públic. El curtmetratge va marcar un augment considerable en el numero de vídeos musicals, i ha estat anomenat el millor vídeo musical de la història.













































Thriller s’ha reeditat dues vegades, amb temes inèdits, remescles, DVD’s amb vídeos musicals, temes remasteritzats, i col•laboracions de luxe amb artistes del moment, com el will.i.am, l’Akon o el Kanye West, aconseguint de nou un gran èxit comercial, tot i els anys que havien passat. Desprès de la mort de l’artista, veritable icona del pop de finals del segle passat, l’àlbum es encara es ven de forma continuada, i ha passat de ser un element d’oci a considerar-se com un element bàsic de la llar. La llegenda segueix viva.


Àlbum: Thriller
Artista: Michael Jackson
Productor: Quincy Jones
Label: Epic Records
Release Date: 30 de Novembre de 1.982

Track Listing:

Wanna be Startin' Somethin'
Baby Be Mine
The Girl is Mine
Thriller

Beat It
Billie Jean
Human Nature
Pretty Young Thing
The Lady in my Life

Els Singles:

The Girl is Mine

Michael Jackson
18 d’Octubre de 1982

L’enregistrament d’aquest primer single de Thriller, The Girl is Mine, un duet del Michael amb el Paul McCartney, va ser un dels millors moments de l’artista en un estudi de gravació, amb paraules del propi Michael. Inspirat, el cantant es va despertar en mig d’una nit i la va enregistrar, tant la musica com la lletra, en un radiocassette. L’endemà, només va tenir que escriure-la en un paper, sense canviar-la gens. El tema va ser motiu de dues acusacions de plagi diferents durant els anys, portant Michael a judici. Cap de les dues va reeixir. La B-Side del single, Can’t get outta the Rain, només es pot trobar en aquest disc. No ha format mai part de cap altre disc.

#2 BB Hot 100

Billie Jean

Michael Jackson
2 de Gener de 1983

El tercer single de Thriller, Biliie Jean, va estar ben a prop de no formar part de l’àlbum, degut a les desavinences entre Michael i el Quincy Jones, productor del disc, per que a aquest últim no el convencia la cançó, ni el llarg intro instrumental del començament. En Michael va alegar que aquell llarg intro el necessitava per a mostrar al món les seves grans dots com a ballarí excepcional. Rumors diuen que la cançó tracta veritablement sobre una noia fan de l’artista, mentalment malalta, que li reclama la paternitat d’un dels seus fills. Billie Jean va guanyar dos Grammys i un American Music Award, i va ser número u a les llistes de mig món.



Anys desprès, al programa de televisió Motown 25: Yesterday, Today, Forever, Michael va interpretar la cançó (en playback, això si), mostrant al món per primera vegada el seu famós i ùnic ball Moonwalk. Aquell moment ha estat sempre un dels instants televisius de màxima audiència de tots els temps.

#1 BB Hot 10



Beat It

Michael Jackson
14 de Febrer de 1983

El tercer single de Thriller va arribar també al numero u i va guanyar dos premis Grammy i dos American Music Awards. El llarg riff de guitarra està interpretat pel Eddie Van Halen, del grup de rock dur Van Halen, qui el va tocar gratis, com un favor, va dir. La cançó tracta l’etern tema de les rivalitats entre les bandes juvenils dels carrers, en una clara referència a West Side Story.

#1 BB Hot 100

Michael Jackson - Beat It (Official Music Video). Watch more top selected videos about: Beatboxing, Funny


Wanna be startin’ Somethin’

Michael Jackson
8 de Maig de 1983

Produïda pel propi Michael i pel Quincy Jones, Wanna be startin’ somethin’ va ser el quart single de Thriller. Va ser el seu quart top ten single consecutiu als Estats Units al Billboard Top 100, arribant al #5. A l’inrevès dels previs singles del disc, aquest tema no va tenir cap vídeo per a promoure’l, encara que va ser interpretat pel Michael en les seves gires mundials, tant seves en solitari, com amb les dels seus germans.

#5 BB Hot 100



Human Nature

Steve Porcaro i John Bettis
3 de Juliol de 1983

Escrita per l’Steve Porcaro de la banda americana de rock adult Toto, i pel John Bettis, aquesta preciosa balada va convertir-se en el cinquè single de l’àlbum, però per poc no va ser-hi inclosa, ja que va ser la ùtima escollida en formar part de Thriller, desbancant la (llavors) inèdita Carousel. Va arribar al numero 7 en les llistes americanes.

#7 BB Hot 100

Preety Young Thing

James Ingram i Quincy Jones
19 de Setembre de 1983

La demo d’aquesta cançó, sisè single de Thriller, va ser escrita pel propi Michael i el Greg Phillinganes. En Quincy Jones, amb l’ajuda del baladista James Ingram, la va reconvertir en un tema mès mig-tempo que com era inicialment. Va arribar al numero 10 al Billboard, sent el sisè top-ten consecutiu. Janet i LaToya, germanes del Michael, hi colaboren en els coros.

#10 BB Hot 100

Thriller

Rod Temperton
23 de Gener de 1984

Setè i últim single de l’àlbum, escrit pel Rod Temperton, en principi havia de titolarse Starlight, canviant més tar pel seu tìtol definitiu. La dona d’en Rod, que coneixía l’actor de films de terror Vincent Price, li va suggerir la seva participació per a la part final de la cançó, la famosa onírica veu d’ultratumba, a la qual cosa l’actor hi va accedir. Va ser el setè (i últim) top-ten consecutiu pel Michael, arribant fins al numero quatre. El vídeo que acompanya la cançó, una petita joia de catorce minuts dirigit pel cineasta John Landis, va tenir un enorme èxit mundial immediat, va estar nominat per a sis MTV Video Music Awards (guanyant-ne quatre), va guanyar dos Grammy Awards, i ha estat afegit al Registre de Films Nacionals de la Biblioteca del Congrès Americà, el primer video musical en fer-ho.

#4 BB Hot 100





Sales: Més de 110 milions de Còpies
Billboard: # 1 BB 200 / 55 setmanes

Awards:

8 Grammys
Best Male Rock Vocal Performance (Beat It)
Record of the Year (Beat It)
Best Male R&B Vocal Performance (Billie Jean)
Best R&B Song (Billie Jean)
Album of the Year (Thriller)
Best Male Pop Vocal Performance (Thriller)
Best Music Video (Thriller)

8 American Music Awards
17 Billboard Awards
1 Guinness Book of Records (Best Selling Album of All Time)
3 MTV Video Music Awards
2 People’s Choice Awards

Up: El millor disc de la Història de la Musica. Sense discussió, i sense rival. Part de la recent història de la ultima meitat del segle passat, icona d’una generació, font d’influència de desenes d’artistes posteriors. Un disc fonamental.

Down: Rotundament res

La Portada: Simpàtica i elegant. Ja es pot veure clarament el canvi físic que estava experimentant el Michael, des del seu darrer disc, Off the Wall.

The Song: Totes. Però destacarem Billie Jean, la millor cançó del disc, la millor cançó del Michael, i una de les millors cançons de la història.
























The Duet: The Girl is Mine, amb el Paul McCartney. Va ser el primer single del disc, i en Michael la va reproduir a partir d’un somni que va tenir i que va enregistrar en una cassette domestica. En paraules del propi Michael, aquesta va ser la millor gravació de la seva vida, divertint-se de valent a l’estudi. En Paul havia comentat que en Michael passava més temps jugant amb el seu fill que treballant en la cançó. A l’any següent, en Michael va col•laborar en dues cançons (Say, say, say i The Man) al Pipes of Peace del Paul McCartney.

The Bonus Tracks:

Al 2001 es va editar Thriller (Special Edition) amb dues cançons inèdites: Someone in the Dark (del MovieBook E.T. The Extra-Terrestrial) i Carrousel, així com la Home Demo de Billie Jean, els versos inèdits de Vicent Price de Thriller, i entrevistes amb Rod Temperton (autor) i Quincy Jones (productor).


























Al 2008 es va editar Thriller 25, commemorant els 25 anys del disc original. Aquesta versió inclou la cançó inèdita For All Time, així com quatre remescles del Preety Young Thing (amb will.i.am), Wanna be startin’ Somethin’ (amb Akon), Beat It (amb Fergie) i Billie Jean (amb Kanye West)

La Perla: The Lady of my Life, preciosa balada amb un toc soul, fins i tot seductora i sexual, amb un final interminable esgarrifós.

La Frase: Get me out into the night time / Four walls won’t hold me tonight / If this town is just an apple / then let me take a bite (Human Nature)

L’Anècdota: Moltes, en referim només quatre:

A diferència de molts artistes, en Michael no va escriure les cançons del Thriller en paper. Les va enregistrar en una gravadora. Quan va ser el moment de gravar-les, ja se les sabia de memòria.

En Quincy Jones no va confiar mai en Billie Jean, veritable estendard del disc, opinant que no era prou bona per estar inclosa en l’àlbum, i que la llarga introducció que obre la cançó tenia que ser suprimida, cosa que en Michael s’hi va negar, al•legant que així tenia l’oportunitat de mostrar les seves grans dots com a ballarí sensacional.

La cançó Wanna be startin’ somethin’, que culmina amb un cant suajili, va ser acusada de plagi pel cantant camerunès Manu Dibando a l’any 1.972, declarant que en Michael l’hi havia robat part de la seva cançó. L’assumpte es va tancar amb un suculent xec per el demandant sense anar a més. Però resulta que la Rihanna, que va incloure un sampler del tema a la seva Don’t stop the Music, amb el permís d’en Michael, ha tornat a ser demandada per Dibando per la mateixa raó. Rihanna va al•legar que ella no sabia que aquell tros de la cançó no el va escriure en Michael.

En Paul McCartney, gran amic d’en Michael i co-cantant de The Girl is Mine, en una pausa de la gravació de la cançó, l’hi va aconsellar al Michael que per a fer-se ric en el món de la música el que havia de fer era assegurar-se els drets de les cançons, així tindria rendes per a tota la vida. En Michael, seguint al peu de la lletra el consell del seu amic, va comprar tots els drets d’autor del Catàleg dels Beatles, desbancant inclòs la oferta feta pel propi McCartney i per la Yoko Ono (viuda d’en John Lennon) que havien fet conjuntament. En Paul va trigar molts anys en perdonar Michael.

La Pregunta: Thriller va ser el súmmum i el punt més àlgid en la carrera del Michael Jackson. Ningú no l’ha superat encara, i no creiem que algú ho faci. Per què, doncs, en els últims anys de la seva vida (en el pla estrictament musical, deixant de banda la seva vida privada) ningú no donava ni un duro per ell?

El Rànking: 10 Alderaaners (per que no hi han vint)

Propera Entrega: Rumours, de Fleetwood Mac

21 de maig 1982

Avalon



Vuitè, i fins a la data, últim àlbum dels Roxy Music, els dandis del rock. Culminació del suau, i més orientat cap el rock adult, so dels últims treballs del grup, va ser un rotund èxit comercial, assolint el numero u, durant tres setmanes, a les llistes angleses, quedant-se als charts durant quasi un any sencer. Als Estats Units, en canvi, només va arribar al cinquanta-quatre, encara que es la seva única certificació com Platinum de la banda.

Ha estat catalogat per la revista Rolling Stone com a numero #31 de la llista dels 100 Millors Albums dels Vuitanta, i a l’any 2003 va arribar al 307 dels 550 Millors Albums de la Història.

Semblava que amb el Flesh+Blood, el seu anterior àlbum, els Roxy Music havien arribat al final de la seva carrera, però, sorpresivament, dos anys desprès es van reagrupar i van enregistrar aquesta petita meravella que es l’Avalon, el millor dels seus treballs. La tènue, suau elegància compresa en les seves melodies, l’estilístic romàntic ús dels sintetitzadors van molt més enllà dels coquetejos pops dels seus discs precedents. La sensual i elegant veu del dandi del rock, el gentleman del glamour, el sofisticat crooner, el Bryan Ferry (líder, principal compositor, imatge i ànima pàter de la banda), mai no havia estat tant seductora, ni en els àlbums del grup ni en la seva carrera en solitari, i el disc destil•la refinament per tots costats, tant en la música com en la lletra. Un perfecte final per una sòlida però, malauradament, curta carrera d’una de les millors bandes de rock de la història.


Àlbum: Avalon
Artista: Roxy Music

Productors: Rhett Davies i Roxy Music
Label: Warner Bros / Virgin
Release Date: Maig 1982

Track Listing:

More than This
The Space Between
Avalon
India (instrumental)

While my Heart is still Beating
The Main Thing
Take a chance with Me
To Turn you On
True to Life
Tara (instrumental)

Singles:

More than This

Bryan Ferry
Març de 1982

Primer single que va precedir la publicació de l’àlbum, va assolir el top-ten a les llistes britàniques (#6), encara que va ser un fiasco als Estats Units. Molt inusual va ser que la veu del Bryan Ferry acabés als 2.45 minuts, deixant l’últim minut quaranta-cinc segons de final instrumental amb sintetitzadors. S’ha convertit en un dels clàssics hits dels Roxy Music.

#6 UK Singles



Avalon

Bryan Ferry
June 1982

La millor cançó del disc, i una de les millors de la banda, conté una de les melodies més maques que mai s’han escrit: un ritme vagament llatí, una mica d’aproximació a un reagge blanc, un tènue i suau toc de saxo de l’Andy McKay, i la fabulosa guitarra del Phil Manzanera (un dels millors guitarristes del món), acompanyen a la sofisticada veu de vell romàntic crooner del Bryan Ferry, sonant com mai ningú ho havia fet (amb la excepció, pot ser, del David Bowie). Atenció a la seductora veu de la Yanick Etienne, sublimant uns eteris cors fins al final de la cançó

#13 UK Singles



Take a chance with Me

Bryan Ferry i Phil Manzanera
Setembre 1982

Desprès d’un començament instrumental fosc, gairebé com la banda sonora d’una pel•lícula apocalíptica, el Take a chance with Me, tercer i últim single de l’àlbum, arranca com una melodia fresca, enganxosa, un pop amable dins de la grandielocuència que destil•la tot el disc. A la cara B hi havia un remix del The Main Thing, que només es pot trobar a la caixa de 1995 The Thrill o fit All.

#26 UK Singles

Sales:
Billboard: #53 Billboard 200


Up: El millor disc de la carrera dels Roxy Music. Una joia a redescubrir de tant en tant, un compendi de bones cançons ben fetes.

Down: India, una peça instrumental totalment prescindible

La Portada: La dona (en aquella època, nòvia) del Bryan Ferry, Lucy Helmore, va aparèixer a la portada del disc ataviada com un guerrer mitjaval amb casc portant un falcó a la mà, evocant la última jornada del Rei Artur cap a la misteriosa terra d’Avalon. Es va quasi trencar així una tradició dels Roxy Music en mostrar a les portades dels seus àlbums boniques noies (sovint lleugeres de roba) en poses atrevidament sensuals

El Títol: Avalon es el nom d’una illa llegendària on, segons els contes, va ser conduït el Rei Artur, moribund desprès de la batalla amb el Mordred, per la hechicera Morgana per a finalment descansar en pau

The Song: The Main Thing, un excercisi virtual de com s’aconsegueix una bona cançó amb uns arranjaments extraordinaris.

Unreleased Tracks: Always Unknowing, inicialment B-Side del single Avalon.

Special Editions: A l’any 2003 Virgin va llançar un Hybrid Super Audio CD del disc, amb el nou 5.1-channel surround sound remix, amb la mateixa producció del disc original. S’hi afegeix tanmateix la cançó inèdita Always Unknowing, que fins ara només es podia trobar al ja esmentat The Thrill of it All, a canvi d’eliminar la (menor) i instrumental peça India.

La Perla: Tara, una altre peça instrumental, però aquesta d’una preciositat sublim. De durada molt curta, una mica més d’un minut i mig, aquesta petita joia, imbuïda amb l’hipnòtic so del saxo de l’Andy McKay, ens trasllada somniadorament en les terres del llunyà Avalon, finalitzant amb el subjugador so de les onades trencant a la platja. Infinita.

La Frase: Fallen leaves in the night / who can say where they’re blowing / as free as the wind / and hopefully learning / why the sea on the tide / has no way of turning

L’Anècdota: La majoria dels temes d’Avalon tenien que ser pel proper àlbum en solitari d’en Bryan Ferry. Desprès de molts tires i arronçes, les cançons van formar part finalment d’un disc (l’últim) de Roxy Music.

La Pregunta: Per què en la gira de presentació del disc (van venir a tocar a Barcelona, a l’Estadi Narcís Sala), no van interpretar More than This, cançó bandera de l’àlbum?

El Rànking: Vuit Alderaaners

Propera Entrega: Discovery, de la Electric Light Orchestra