28 de jul. 1984

Diamond Life



Diamond Life es el disc de debut de la banda anglesa Sade. El nom està tret del de la solista i ànima mater del grup, la nigeriana Sade Adu, qui, abans de formar aquest grup, també feia de solista i compositora del grup Pride. Un cop van veure que la mateixa Sade atreia l’atenció de públic i premsa musical molt més que el seu grup Pride, la banda es va separar i llavors van crear Sade.

Diamond Life va ser creat per a passar desapercebut, segons les mateixes paraules dels components del grup. Però, una vegada el seu primer single Your Love is King va assolir el Top 10, l’àlbum va ser catapultat cap l’èxit més immediat, arribant al #2 a les llistes angleses, i certificat Platinum quatre vegades, a més a més de guanyar el Best Album Brit Award.

La irrupció al panorama musical britànic de començaments dels anys vuitanta d’aquella exòtica cantant nigeriana, amb la seva meliflua i sensual veu i les seves sublims cançons, va prendre per sorpresa tothom. Sade, lluny d’arrelar-se com un nou grup de la escena underground londinenca, va presentar una col•lecció de cançons farcides d’una mescla de funk i jazz minimalista, a cavall entre el R&B i el pop, el Diamond Life, confirmant que la cantant era molt més que una cara bonica i una reputada model. La resta ja és història.


Àlbum: Diamond Life
Artista: Sade

Productors: Robin Millar
Label: Epic Records
Release Date: 28 de Juliol de 1984

Track Listing:

Smooth Operator
Your Love is King
Hang on to your Love
Frankie’s First Affair
When am I going to make a Living

Cherry Pie
Sally
I will be your Friend
Why can’t we live Together

Singles:

Your Love is King

Sade Adu i Stuart Matthewman
25 de Febrer de 1984



El primer single del disc es va llençar cinc mesos abans que l’àlbum. L’any següent va sortir com a últim single al mercat americà, arribant al #6 als UK Singles i al #54 al Billboard Hot 100. La B-Side era Love Affair with Love, no inclosa en l’àlbum.



When am I going to make a Living

Sade Adu i Stuart Matthewman
26 de Maig de 1984



El segon single del disc va ser aquesta cançó, de menor qualitat artística, va assolir el #36 a les llistes angleses, i a Amèrica no es va editar com a single. La B-Side era Should I love you (millor que la cançó de la Cara A, segons la meva modesta opinió), que tampoc estava a l’àlbum



Hang on to your Love

Sade Adu i Stuart Matthewman
8 de Juliol de 1984



El tercer single del disc, i primer als Estats Units, va començar a posar el nom de Sade a l’escena musical mundial, i tant crítica com públic van començar a prendel’s seriosament. Va asolir el #14 al Billboard.



Smooth Operator

Sade Adu i Ray St. John
15 de Setembre de 1984



Parlar de l’Smooth Operator es parlar d’una icona en la música dels anys vuitanta. Paraules Majors. El tema emblemàtic de la banda, bandera i estendard oficial del grup, escrit per la Sade i pel Ray St. John, es va llençar com a single el 15 de Setembre al Regne Unit. Els diferents formats del disc oferien com a Side-B les fins a llavors inèdites Spirit i la instrumental Red Eye. Al més de Març del següent any es llençava als Estats Units, assolint el primer Top Ten de la seva història (#5 BB Hot 100), durant dues setmanes al mes de Maig. Va estar tretze setmanes en el Top 40, i ha estat fins la data el single més reeixit del grup.

El conseqüent vídeo dirigit pel Julian Temple, va estar nominat al Best Female i al Best New Artist MTV Video Music Awards, del qual hi ha dues versions: la original, amb la mateixa durada que la cançó del disc, i la versió estesa, de vuit minuts i mig, on s’explica la història sencera de la cançó



Extended Version



Sales: Més de sis milions de còpies a tot el món
Billboard: #5 BB 200
Awards: Best Album Brit Award

Up: Una joia. Discs com aquests haurien de ser delicte. Sublim des del començament fins al final. Una atmosfera com hipnòtica, conduïda per la sensual veu de la Sade et fa escoltar-lo una i una altra vegada sense cansar-se. Genial

Down: Pot ser a la llavors B-Side de l’àlbum li faltava una mica més de canya

La Portada: Una sensual imatge de la Sade en blanc i negre, en la que només hi surt el seu bonic rostre de model, la cabellera, negre nit, despentinada descuidadament, amb el cabell juganer tapant-li un ull, els llavis, carnosos i voluptuosos, animant-nos a besar-los... per altra banda, els seus ulls negres i la mà oberta, estesa, sembla que estiguin demanant ajuda o incitant a un amant ocasional a compartir íntims moments. Mítica.

El Títol: Apareix en la primera frase cantada del Smooth Operator, referint-se a una vida de luxe i vici.

The Song: Frankie’s First Affaire. Un sensual títol per a una cançó preciosa.

La Perla: Cherry Pie. Es la cançó que obria la llavors B-Side del disc, amb un començament molt a là Philadelphia Sound, pujant amb un crescendo sinuós i culminant amb un virtuós exercici de funky pop

La Frase: His eyes are like Angels / but his Heart is Cold (Smooth Operator)

L’Anècdota: El popular spoken intro de Smooth Operator va ser omès al començament per moltes emissores de ràdio, posant dies més tard la cançó complerta, atès les peticions dels oients

La Pregunta: Per què si Smooth Operator ja es veia clarament que seria un èxit rotund no va sortir com a primer single?

El Rànking: Set Alderaaners

Propera Entrega: From Langley Park to Memphis, dels Prefab Sprout

29 de maig 1984

Private Dancer



Es pot dir que hi va haver un abans i un desprès en el llançament d’aquest magnífic disc per la Tina Turner, tant en la seva carrera musical com en la seva vida personal. Desprès de setze anys de matrimoni amb el que va ser el seu marit, el cantant de rock Ike Turner, setze anys de grans discos, multitudinaris concerts, i interminables gires, però també de maltractaments físics i greus episodis d’inducció a la droga per part del seu marit, la Tina va decidir abandonar-lo (diuen que només amb trenta-sis centaus i una targeta de benzina a la butxaca) i va iniciar la seva carrera (i la seva vida) en solitari.

A l’any 1978 va publicar el seu primer disc sense el seu marit, l’àlbum de blues i funky anomenat Rough, però no es va vendre gens bé. Més tard va participar en l’enregistrament d’una versió del tema dels Temptations Ball of Confussion, que tampoc li va representar cap èxit, però, no hi ha be que per mal no vingui, els productors d’aquell tema es varen quedar tant impressionats en el resultat, que li van demanar a la Tina si podia gravar una versió del Let’s Stay Together de l’Al Green. La resta ja ès història.

Al Desembre de 1983 la branca europea de Capitol va llençar el single de Let’s Stay Together al vell continent, assolint el #6 a les llistes de vendes del Regne Unit, arribant a ser un gran èxit a la resta d’Europa, però els Estats Units encara es resistien a considerar-la com la gran artista que era. No va ser fins que Capitol va rebre milers de peticions per que es publiqués la cançó a Amèrica que el tema finalment va veure la llum als Estats Units, arribant al #30 al Billboard Hot 100, i al #5 al R&B i Dance Charts. Capitol va donar llavors llum verda a la gravació d’un nou àlbum: l’esplèndid i multipremiat Private Dancer.

Al Maig de 1984 Capitol va llençar What’s love got to do with it per a promocionar l’àlbum, el segon single desprès del Let’s Stay Together. Més de cent emissores de ràdio es disputaven la seva emissió. Al Setembre d’aquell mateix any el single va arribar al #1 al Billboard Hot 100, el seu primer #1, restant-hi durant tres setmanes. Al Juny es va publicar l’àlbum i es calcula que els dos primers mesos va vendre als Estats Units 250.000 còpies cada setmana, i en total ha arribat a vendre més de vint milions de còpies a tot el món, el seu disc més venut. La Tina va guanyar amb aquest disc quatre Grammys (dels sis als que estava nominat), dos American Music Awards i un MTV Video Music Award, i va ser certificat cinc vegades Platinum. De les deu cançons que tenia el disc, set van sortir com a single. Un disc imprescindible. Un clàssic del nostre temps.


Àlbum: Private Dancer
Artista: Tina Turner

Productors: Terry Britten, John Carter, Leon Chancler, Wilton Felder, Rupert Hine, Joe Sample, Greg Walsh i Martyn Ware
Label: Capitol
Release Date: 29 de Maig de 1984

Track Listing:

I might have been Queen
What’s Love got to do with It
Show Some Respect
I can’t stand the Rain
Private Dancer

Let’s Stay Together
Better be Good to Me
Steel Claw
Help!
1984

Singles:

Let’s Stay Together

Al Green
7 de Novembre de 1983
B-Side: I wrote a Letter
#26 BB Hot 100




Mesos abans que el Private Dancer (l’àlbum) fos una realitat, la Tina va publicar una explosiva versió del clàssic de l’Al Green Let’s Stay Together, assolint el #6 a les llistes angleses, així com el #26 del Billboard Hot 100, el #3 al Soul Singles Chart, i al #1 al US Dance Chart.




Help!

John Lennon / Paul McCartney
Març del 1984
B-Side: Rock ‘n’ Roll Widow
#40 UK Singles Chart



El segon single de l’àlbum també va ser una altra versió ben famosa. El clàssic dels Beatles Help, interpretat molt més pausadament i amb la col•laboració dels Crusaders. La cançó només es troba a les edicions europees del disc.


What’s Love got to do with It

Terry Britten i Graham Lyle
4 de Juny de 1984
B-Side: Don’t rush the Good Things
#1 BB Hot 100



El tercer single del disc es segurament la principal raó per la que Private Dancer ha estat un multivendes arreu del món. La cançó ha estat el seu single més popular i també el de més èxit, assolint el seu primer #1 a les llistes americanes i a Austràlia, i el #3 al les angleses. A l’any 1993, va servir com a títol i leit-motiv d’un biopic de l’artista, interpretada per l’Angela Basset. Va guanyar tres Grammys (Record of the Year, Song of the Year i Best Female Pop Vocal Performance), i el corresponent vìdeo va guanyar el Best Female Video MTV Award.




Better be Good to Me

Nicky Chinn, Mike Chapman i Holly Knight
1985
B-Side: When I was Young
#5 BB Hot 100



El quart single de Private Dancer va tenir molta repercussió gràcies a que la majoria d’emissores de ràdio dels Estats Units la emetien una i una altra vegada. Va assolir el #5 al Billboard americà, i va guanyar el Best Female Rock Vocal Performance Grammy Award.




Private Dancer

Mark Knopfler
1985
B-Side: Keep your hands off me Baby
#7 BB Hot 100



Originalment, aquesta cançó escrita pel Mark Knopfler tenia que formar part de l’àlbum dels Dire Straits Love over Gold, però en Knopfler va considerar que la lletra no feia per que la cantés un home, així que va decidir cedir-se-la a la Tina Turner, cedint la part instrumental al també guitarrista Jeff Beck, contribuint d’aquesta manera a fer de l’àlbum un producte més de qualité.




I can’t stand the Rain

Anne Peebles, Don Bryant i Bernard Miller
1985
B-Side: Let’s pretend we’re Married (live)
#38 BB Hot 100






Show Some Respect

Terry Britten i Sue Shifrin
1985
B-Side: Let’s pretend we’re Married (live)
#37 BB Hot 100






Sales: Més de 20 milions de còpies arreu del món
Billboard: #3 Billboard 200
Grammy Awards:

Best Female Rock Vocal Performance (Better be Good to Me)
Best Female Pop Vocal Performance (What’s Love got to do with It)
Record of the Year (What’s Love got to do with It)
Song of the Year (What’s Love got to do with It)


Up: El millor disc de la Tina Turner, especialment pel single que dona nom a l’àlbum. Private Dancer va tornar a posar el nom de la Tina al panorama musical mundial, donant-li l’estatus de reina indiscutible del rock, títol que encara sustenta

Down: Es un disc de tres cançons principals (Let’s stay Together, What’s Love got to do with It i Private Dancer), la resta es perd davant aquests tres monstres.

La Portada: Una imatge simple i senzilla, però genial, d’una dona retocant-se el maquillatge asseguda sensualment en una cadira. El rera fons, però, es molt més complex; el títol del disc i la imatge que contemplem ens fa pensar, pot ser, en una prostituta de luxe acicalànt-se per a posar-se de seguida en acció. Detall sublim el del gat negre, on gairebé només hi destaquen els seus ulls verds damunt el cos negre, negre nit.

El Títol: El mateix de la seva millor cançó, cortesia del Dire Straits Mark Knopfler. Un títol sensual, calent, sexy. Com la cançó. Com la Tina.

The Song: Private Dancer, la millor del disc i del repertori de la Tina. Una cançó monumental, escrita pel Mark Knopfler. La versió estesa del tema, amb 7:13 minuts de durada, només es pot trobar a l’àlbum. Una cançó llarga, complerta i complexa. Un himne dels vuitanta. Un clàssic indiscutible.

Les Col•laboracions: Heaven 17 a Let’s stay Together, The Crusaders a Help!, el Mark Knopfler (compositor) i el Jeff Beck (guitarra) a Private Dancer i el David Bowie (compositor) a 1984

The Bonus Tracks: Help! a la edició europea

Unreleased Tracks: Keep your hands off my baby i Let’s pretend we’re married, aquesta última escrita pel Prince

Special Editions: La Centenary Edition incloïa la majoria de les B-Sides, a m´s a més dels remixes de What’s Love got to do with It i Better be Good to Me

La Perla: Let’s stay Together, una explosiva versió del clàssic de l’Al Green. Un brutal exercici del funky més pur. La millor carta de presentació per un come-back tant sonat.

La Frase: I wanna make a milion dollars / I wanna live by the sea / have a husband and some children / yeah, I guess I want a family

L’Anècdota: What’s love got to do va significar el primer #1 al Billboard per la Tina. Tanmateix, amb quaranta-quatre anys va ser la primera artista femenina més gran en tenir un #1 single.

La Pregunta: Per què la magnífica Private Dancer (la cançó), escrita pel genial guitarrista i compositor Mark Knopfler té un solo de guitarra del Jeff Beck?

El Rànking: Set Alderaaners

Propera Entrega: Diamond Life, de Sade