21 de maig 1982

Avalon



Vuitè, i fins a la data, últim àlbum dels Roxy Music, els dandis del rock. Culminació del suau, i més orientat cap el rock adult, so dels últims treballs del grup, va ser un rotund èxit comercial, assolint el numero u, durant tres setmanes, a les llistes angleses, quedant-se als charts durant quasi un any sencer. Als Estats Units, en canvi, només va arribar al cinquanta-quatre, encara que es la seva única certificació com Platinum de la banda.

Ha estat catalogat per la revista Rolling Stone com a numero #31 de la llista dels 100 Millors Albums dels Vuitanta, i a l’any 2003 va arribar al 307 dels 550 Millors Albums de la Història.

Semblava que amb el Flesh+Blood, el seu anterior àlbum, els Roxy Music havien arribat al final de la seva carrera, però, sorpresivament, dos anys desprès es van reagrupar i van enregistrar aquesta petita meravella que es l’Avalon, el millor dels seus treballs. La tènue, suau elegància compresa en les seves melodies, l’estilístic romàntic ús dels sintetitzadors van molt més enllà dels coquetejos pops dels seus discs precedents. La sensual i elegant veu del dandi del rock, el gentleman del glamour, el sofisticat crooner, el Bryan Ferry (líder, principal compositor, imatge i ànima pàter de la banda), mai no havia estat tant seductora, ni en els àlbums del grup ni en la seva carrera en solitari, i el disc destil•la refinament per tots costats, tant en la música com en la lletra. Un perfecte final per una sòlida però, malauradament, curta carrera d’una de les millors bandes de rock de la història.


Àlbum: Avalon
Artista: Roxy Music

Productors: Rhett Davies i Roxy Music
Label: Warner Bros / Virgin
Release Date: Maig 1982

Track Listing:

More than This
The Space Between
Avalon
India (instrumental)

While my Heart is still Beating
The Main Thing
Take a chance with Me
To Turn you On
True to Life
Tara (instrumental)

Singles:

More than This

Bryan Ferry
Març de 1982

Primer single que va precedir la publicació de l’àlbum, va assolir el top-ten a les llistes britàniques (#6), encara que va ser un fiasco als Estats Units. Molt inusual va ser que la veu del Bryan Ferry acabés als 2.45 minuts, deixant l’últim minut quaranta-cinc segons de final instrumental amb sintetitzadors. S’ha convertit en un dels clàssics hits dels Roxy Music.

#6 UK Singles



Avalon

Bryan Ferry
June 1982

La millor cançó del disc, i una de les millors de la banda, conté una de les melodies més maques que mai s’han escrit: un ritme vagament llatí, una mica d’aproximació a un reagge blanc, un tènue i suau toc de saxo de l’Andy McKay, i la fabulosa guitarra del Phil Manzanera (un dels millors guitarristes del món), acompanyen a la sofisticada veu de vell romàntic crooner del Bryan Ferry, sonant com mai ningú ho havia fet (amb la excepció, pot ser, del David Bowie). Atenció a la seductora veu de la Yanick Etienne, sublimant uns eteris cors fins al final de la cançó

#13 UK Singles



Take a chance with Me

Bryan Ferry i Phil Manzanera
Setembre 1982

Desprès d’un començament instrumental fosc, gairebé com la banda sonora d’una pel•lícula apocalíptica, el Take a chance with Me, tercer i últim single de l’àlbum, arranca com una melodia fresca, enganxosa, un pop amable dins de la grandielocuència que destil•la tot el disc. A la cara B hi havia un remix del The Main Thing, que només es pot trobar a la caixa de 1995 The Thrill o fit All.

#26 UK Singles

Sales:
Billboard: #53 Billboard 200


Up: El millor disc de la carrera dels Roxy Music. Una joia a redescubrir de tant en tant, un compendi de bones cançons ben fetes.

Down: India, una peça instrumental totalment prescindible

La Portada: La dona (en aquella època, nòvia) del Bryan Ferry, Lucy Helmore, va aparèixer a la portada del disc ataviada com un guerrer mitjaval amb casc portant un falcó a la mà, evocant la última jornada del Rei Artur cap a la misteriosa terra d’Avalon. Es va quasi trencar així una tradició dels Roxy Music en mostrar a les portades dels seus àlbums boniques noies (sovint lleugeres de roba) en poses atrevidament sensuals

El Títol: Avalon es el nom d’una illa llegendària on, segons els contes, va ser conduït el Rei Artur, moribund desprès de la batalla amb el Mordred, per la hechicera Morgana per a finalment descansar en pau

The Song: The Main Thing, un excercisi virtual de com s’aconsegueix una bona cançó amb uns arranjaments extraordinaris.

Unreleased Tracks: Always Unknowing, inicialment B-Side del single Avalon.

Special Editions: A l’any 2003 Virgin va llançar un Hybrid Super Audio CD del disc, amb el nou 5.1-channel surround sound remix, amb la mateixa producció del disc original. S’hi afegeix tanmateix la cançó inèdita Always Unknowing, que fins ara només es podia trobar al ja esmentat The Thrill of it All, a canvi d’eliminar la (menor) i instrumental peça India.

La Perla: Tara, una altre peça instrumental, però aquesta d’una preciositat sublim. De durada molt curta, una mica més d’un minut i mig, aquesta petita joia, imbuïda amb l’hipnòtic so del saxo de l’Andy McKay, ens trasllada somniadorament en les terres del llunyà Avalon, finalitzant amb el subjugador so de les onades trencant a la platja. Infinita.

La Frase: Fallen leaves in the night / who can say where they’re blowing / as free as the wind / and hopefully learning / why the sea on the tide / has no way of turning

L’Anècdota: La majoria dels temes d’Avalon tenien que ser pel proper àlbum en solitari d’en Bryan Ferry. Desprès de molts tires i arronçes, les cançons van formar part finalment d’un disc (l’últim) de Roxy Music.

La Pregunta: Per què en la gira de presentació del disc (van venir a tocar a Barcelona, a l’Estadi Narcís Sala), no van interpretar More than This, cançó bandera de l’àlbum?

El Rànking: Vuit Alderaaners

Propera Entrega: Discovery, de la Electric Light Orchestra